Onze Dorpswoningen staan in verschillende kernen van de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard. Ze liggen allemaal in of vlakbij het Leenderbos. 

Het Leenderbos verveelt nooit!

Het Leenderbos ligt ten Zuiden van Eindhoven, gemoedelijk tegen de Belgische grens. Het maakt onderdeel uit van het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. Een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer 1600 ha bossen en heide met veel verschillende gezichten.

Het Leenderbos is voornamelijk beplant met naaldbos (grove den en douglasspar), ooit bestemd voor mijnhout en de houtverwerkende industrie. Het ontginningsbos werd in de jaren 30 van de 20e eeuw aangelegd als werkverschaffingsproject. Het is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden.

Kenmerkend voor het Leenderbos zijn de licht gebogen dreven (dus geen kaarsrecht paden in ruitpatroon) en ontelbaar veel vennen, waarvan sommige nog uit de ijstijd zijn overgebleven.

Het Leenderbos is een walhalla voor iedereen die van de natuur houdt. Je vindt er een eindeloos netwerk van wandel-, ruiter- en fietsroutes. Ook mountainbikers en hondenliefhebbers komen hier aan hun trekken. Voor honden is er zelfs een groot losloopgebied.

Dit heerlijke en adembenemende bos is de ‘achtertuin’ van onze gasten. Alle Dorpswoningen liggen namelijk in of aan het Leenderbos.

Leenderstrijp

In Leenderstrijp lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Met een kleine 500 inwoners is het nog een echt Brabants gehucht. Je vindt er een oud dorpscafé, een klein kapelletje, een lagere school en een nostalgische kruidenierswinkel.

Een ‘bèkske’ koffie drinken is hier dagelijkse kost, net als groeten en ‘efkes buurten’ als je elkaar tegenkomt.

De naam Strijp is afgeleid van ‘streep’ of ‘rij’ verwijst naar een reeks boerderijen. De ‘hoofdstraat’ van Leenderstrijp is een langgerekte weg waarlangs traditionele Langgevelboerderijen staan.

Het unieke van het Leenderstrijp is dat er geen doorgaand verkeer mogelijk is. De hoofdweg komt uit in het prachtige natuurgebied Het Leenderbos. Verder vind je in Leenderstrijp veel agrarische activiteit. De omgeving wordt gekenmerkt door groen, rust en ruimte.

Leende

Leenderstrijp hoort bij het naastgelegen dorp Leende, dat tot 1997 een zelfstandige gemeente was. Gezamenlijk hebben de beide kernen ruim 4.000 inwoners. Kenmerkend voor Leende is het sterke verenigingsleven. Leende heeft twee grote supermarkten (Plus en Aldi), bakkerijen, slagerijen, een drogist en diverse cafeetjes en restaurants.

Valkenswaard

Valkenswaard telt ruim 30.000 inwoners, verspreid over de kernen Valkenswaard, Dommelen en Borkel & Schaft. In het gezellige centrum vind je vele winkels, cafés en restaurants. Bijna elk weekend is er iets te beleven op sportief of cultureel gebied, zoals het jaarlijkse bloemencorso in september.  Maar Valkenswaard is ook een echte ‘wandelgemeente’. En dat is zeker geen loze kreet.

Valkenswaard wordt omringd door uitgestrekte bossen en heide. Heel bijzonder is natuurgebied De Malpie, een relatief klein gebied van ongekende schoonheid. In dit prachtige natuurgebied vind je niet alleen bos, heide en vennen, maar ook beemden en moerasbossen. Het is een zogenaamde ‘natte heide’ waar je bijzondere en soms zeldzame planten treft. Al wandelend kijk je je ogen uit. En na afloop is het heerlijk nagenieten op een van de vele terrassen. Of in je eigen Dorpswoning natuurlijk!

Borkel & Schaft

Borkel en Schaft is een van de meest charmante en sfeervolle kernen van Valkenswaard. Het bestaat uit Borkel (ca 600 inwoners) en Schaft (ca 175 inwoners). Het ligt tegen de Belgische grens aan. Bestuurlijk maakt dit sfeervolle gehucht onderdeel uit van de gemeente Valkenswaard.

Borkel en Schaft liggen in het Dommeldal, de beek die naar het noorden toe langs en door De Malpie stroomt. Het is de perfecte uitvalsbasis voor eindeloze wandel- of fietstochten door de schitterende Brabantse natuur.

Natuur

Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving van Leenderstrijp, Leende en Borkel & Schaft hun hart ophalen. Leenderstrijp en Leende liggen direct aan het Leenderbos, een 2.500 hectaren groot en zeer afwisselend natuurgebied. Hier vind je de mooiste wandel- en fietsroutes en fantastische ruiterpaden. Aan de andere kant van dit prachtige gebied ligt Borkel en Schaft, waar je de omgeving niet alleen te voet of per fiets maar ook over het water kunt verkennen. Grenzend aan al dit moois ligt natuurgebied De Groote Heide, waar de Brabantse natuur zich weer van een hele andere kant laat zien.

Activiteiten

Wil je even iets anders dan natuur? Ook dan kun je hier je hart ophalen. In samenwerking met diverse partijen bieden we allerlei interessante excursies en activiteiten aan. Van sportief tot creatief en van cultureel tot culinair. Voor jong en oud, grote en kleine gezelschappen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad. Leenderstrijp ligt centraal ten opzichte van bruisende steden als Eindhoven en Weert. Met een kwartiertje ben je in hartje stad. Er is zelfs een prima busverbinding.

Ontdek onze omgeving vanuit een comfortabele Dorpswoning. Je bent hier van harte welkom!