De definitie van ‘kantoor’ is het afgelopen jaar behoorlijk veranderd. We werken steeds meer vanuit huis en de verwachting is dat dat zo blijft. Maar niet elk huis leent zich voor deze kantoorfunctie. De extra ruimte, mocht die er zijn, is inmiddels ingericht als speelhoek, slaapkamer of hobbyruimte. En die luxe geef je niet graag op. Dus waar blijf je dan met je laptop en teams meeting?

Uitgekeken op je keukentafel

Gelukkig heeft niet iedereen er last van. Sommige huizen doen het geweldig als kantoor, en de koffie smaakt thuis vaak aanzienlijk beter dan die bocht uit een automaat. Werken aan de keukentafel hoeft dus helemaal geen straf te zijn. En toch…

Diezelfde keukentafel is de plek waar je eet, bijkletst, een spelletje speelt. Dat uitzicht op de tuin of straat is elke dag – de hele dag – hetzelfde. En de tijd die je normaal dagelijks reist, valt ook weg. Dus ook het overgangritueel van werk naar privé en andersom.

Op den duur merken veel thuiswerkers dat hun inspiratie en productiviteit beginnen in te inkakken. Dus of je nu een fijn thuiskantoor hebt, of gek wordt van het ruimtegebrek of de drukte om je heen, een workation zal je goed doen.

Een wat?

Het beste van twee werelden

Een workation: de ideale combinatie van werk en vakantie. Meters maken voor je baas (of als zelfstandige: voor jezelf) op een inspirerende plek zonder dat het vakantiedagen kost. Kruip achter de laptop in een comfortabele huiskamer en pauzeer in de natuur. Of in de tuin. Of languit op de bank. Ongestoord!

Heel eerlijk: wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Tot we een boeking kregen van twee collega’s die thuis GEK werden, niet naar kantoor konden en bergen werk te verzetten hadden. Zij verbleven een midweek in een van onze Dorpswoningen, werkten als paarden en genoten als gekken. Bij hun vertrek waren ze laaiend enthousiast over hun verblijf, het huis maar vooral: het werk dat af was. Na maanden thuis improviseren vonden ze het een verademing.

Voor de baas

Inmiddels hebben al verschillende Dorpswoningen dienst gedaan als ‘home office’. Soms in combinatie met een korte vakantie tot slot, waarbij gezinsleden alsnog achterna zijn gereisd. Werkgevers blijken heel ruimdenkend te zijn als het op alternatieve werkplekken gaat. Logisch wel als je bedenkt dat het de productiviteit ten goede komt. Dus wat ons betreft is de workation een blijvertje. Wat jij?