Wintersport staat voor veel mensen gelijk aan de wondere witte bergwereld. Lekker de hele dag buiten actief bezig zijn, liefst met een zonnetje en een lekkere schnaps op z’n tijd. Maar ja, bergen hebben we in Nederland niet. En sneeuw is ook nogal zeldzaam. Tel daar een pandemie bij op en je weet: die wintersport, dat wordt ‘m dit jaar niet.

Fout gedacht.

Naar buiten

Sinds maart vorig jaar zitten buitensporten enorm in de lift. Zo rees de verkoop van alle soorten fietsen in 2020 de pan uit. Maar een nog groter groep mensen ontdekte het plezier van wandelen. Gewoon: te voet naar buiten. Even een frisse neus, steeds een andere route. En als het even kan: lekker in de bossen, op de hei of aan het strand.

Reken af met wandelschaamte

Sommigen moesten even over een vorm van wandelschaamte heen stappen. Te suf. Te burgerlijk. Maar wie om die reden binnen blijft zitten, doet zichzelf echt tekort. Gelukkig stappen we inmiddels massaal over die schroom heen. Zelfs bekend Nederland komt er rond voor uit dat ze het wandelen hebben omarmd. Zo plaatste oud-voetbalster Anouk Hoogendijk op haar Instagram:

Sonny en ik zijn aan het trainen voor de Nijmeegse vierdaagse ???. Sonny slaapt of kijkt nieuwsgierig om zich heen (check de foto’s) en ik ben ondertussen intens aan het genieten van dat heerlijke mensje tegen me aan. Nooit geweten dat wandelen zo leuk kon zijn! Zijn hier meer lockdown wandelaars? #wandelen #wandelen #nogmeerwandelen #nijmegenherewecome #artipoppe #mijndraagzakisdebeste #endemooiste

Starpunt: Dorpswoning

Al dat gewandel brengt mensen massaal op de been. Regelmatig haalde de drukte in natuurgebieden dan ook het landelijke nieuws. Hordes mensen die allemaal naar dezelfde parkeerplaats reden. Vanuit het Leenderbos hebben we daar soms met verbazing naar zitten kijken. Natuurlijk, ook hier is het bos een grote trekpleister. Ook hier is het druk op de parkeerplaatsen. Maar het bos is gigantisch groot. Wie de weg weet, vindt makkelijk een rustig plekje. Sterker nog: je hebt je auto niet eens nodig als je gaat wandelen. Zelfs niet als je elke dag een andere route wilt lopen. Je stapt gewoon naar buiten en kiest links of rechts. Van daaruit zie je wel verder.

Lekkers onderweg

Maar ja, die schnaps. Zonder dat is je wintersport gewoon niet compleet. Daar zijn twee oplossingen voor:

Ga voorbereid op pad met het ’terras in de tas’. Lekkere broodjes, een taartje, koffie en een neut: het kan allemaal in de rugzak. Investeer wel in een paar goede warmhoudbekers en Tupperware bakjes. Zo creëer je geen afval én voorkom je dat jouw ’terras’ letterlijk in je tas belandt. Zonde, toch?
Kies een route bij of naar een afhaalpunt. Steeds meer horecagelegenheden verkopen hun lekkernijen vanuit een kraampje aan passanten. Van koffie tot glühwein (voor maximaal wintersportgevoel) en appeltaart tot snert. Lekker aan het begin of eind van je wandeling, maar ook als stop halverwege. Zo voorkom je weer drukte op de parkeerplaats.

Het aanbod take-aways in natuurgebieden wisselt, maar logeer je bij ons? Dan tippen wij je graag waar je op dat moment terechtkunt.