Wandel met een gids door het Strijpse boerenland

De omgeving van Leenderstrijp is een gevarieerd wandelgebied. Heerlijk om even uit te waaien of gewoon een frisse neus te halen. Maar als je de omgeving niet kent, loopt je vaak de mooiste of interessantste plekjes voorbij. Eigenlijk jammer, want er is veel meer te zien dan je denkt.

Waarom stroomt het water in de Zuidoost-Brabantse beken naar het Noorden? Waarom liggen de oude dorpskernen aan de westzijde van de beek? Wat deden de boeren met het landschap? Zomaar wat vragen die een gids van de Plattelandsvereniging beantwoordt tijdens een wandeling.

Een wandeling over het Natuurpad van ca. 5 km duurt ongeveer 2,5 uur en gaat door het beekdal, langs de akkers en de bewoningskern van Leenderstrijp. Goed schoeisel is aan te bevelen want het Natuurpad is een ontdekkingstocht over zandpaden, paadjes en slootkanten.

Kosten voor deze wandeling met gids bedragen € 50,00 ongeacht het aantal deelnemers.

Dorpswoning;omgeving59


Bezoek een modern melkveebedrijf

De familie Schoone runt sinds jaar en dag een mooie, (b)loeiende melkveehouderij in het buitengebied van Leenderstrijp. Om inzicht te geven in hoe het er op een modern melkveebedrijf aan toe gaat, geeft de boer of een van zijn zoons je graag een rondleiding. Je kunt al je vragen stellen.

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost € 10,- p.p. inclusief koffie/thee met wat lekkers. (met een minimum van € 50,-).

Dorpswoning;Act.Fam.Schoone2


Bezoek Kasteel Heeze

Een rondleiding door Kasteel Heeze neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden: de prachtige gobelins in de grote en kleine salon, het unieke Romeinse bad en het authentieke interieur van de slaapkamers. Ook maak je kennis met de opmerkelijke bouwgeschiedenis van het kasteel en de geschiedenis van zijn bewoners. De rondleiding duurt ongeveer één uur en is een onverwacht indrukwekkende ervaring. Je kunt het bezoek aan het kasteel combineren met een wandeling door de prachtige omgeving, waaronder de bekende Strabrechtse Heide.

Rondleidingen

  • Van 1 mei tot en met 30 september op zondagmiddag om 14.00 en 15.00 uur
  • Op woensdag middag om 14.00 uur
  • Van 1 juli tot en met 31 augustus ook op woensdagmiddag om 15.00 uur.

Op andere dagen zijn rondleidingen voor gezelschappen mogelijk op afspraak.

De toegangsprijs voor een reguliere rondleiding bedraagt € 8,00 p.p. en € 4,00 per kind tot 12 jaar. Voor groepen is dit € 6,- p.p. (minimum bedrag € 90,00).

Dorpswoning;omgeving94


Beklim de kerktoren van Leende

In het ‘hart’ van Leende staat een bijzonder bouwwerk. Meer dan vijf eeuwen oud en de trots van Leende: de middeleeuwse, laatgotische kerk. Door haar majestueuze, hoge knoptoren (bovenop een bol, in Leende de ‘blaos’ genoemd) is de kerk in de wijde omtrek goed zichtbaar. Maar je kunt er ook in klimmen en dat is beslist de moeite waard.

De kerk is een uitroepteken omdat ze zo mooi is, maar ook een vraagteken. Want hoe kan het Brabantse dorpje Leende dat rond 1474 amper duizend inwoners telde, zich zo’n bouwwerk veroorloven? En waar haalden ze mankracht en technische kennis vandaan?

Wil je met eigen ogen zien hoe ze vroeger bouwden? Met een van de kerkgidsen over een wenteltrap naar de torenspits klimmen? Voorbij een viertal etages – met een uitstapje naar de zangzolder en het monumentale orgel en een kijkje boven de gewelven – op naar de klokkenkamer om het bronzen viergelui te zien en te horen? Ga dan mee op excursie!

Na 192 treden sta je in de spits van de toren. Daar zal de gids de luiken aan de vier zijden voor je openen zodat je van het weidse uitzicht over de groene omgeving kunt genieten. Met in de verre verte de skyline van Eindhoven.

Kosten voor de beklimming van de toren en een rondleiding door de kerk bedragen € 50,00. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de kerk. De beklimming en rondleiding nemen ongeveer 2 uur in beslag. Je kunt er ook voor kiezen alléén de toren te beklimmen. Dit neemt ongeveer 1 uur in beslag en kost € 30,00.

Leende-kerktoren beklimmen


De excursies op deze pagina zijn exclusief voor gasten van De Dorpswoning en worden uitsluitend aangeboden in combinatie met een overnachting.