Excursies


*  Wandelen met een gids door het Leenderstrijpse Boerenland

De omgeving van Leenderstrijp is rijk aan wandelpaden. Heerlijk om even uit te waaien of gewoon op adem te komen. Vaak loopt u aan de mooiste of interessantste plekjes voorbij. Eigenlijk jammer! Misschien zou u wat meer willen weten over de natuur en het landschap van onze omgeving.

Waarom stroomt het water in de ZO- Brabantse beken naar het Noorden?  Waarom liggen de oude dorpskernen aan de westzijde van de beek?  Wat deden de boeren met het landschap? Zomaar wat vragen die een gids van de Plattelandsvereniging beantwoord tijdens een wandeling.

Een wandeling over het Natuurpad van ca. 5 km duurt ongeveer 2,5 uur en gaat door het beekdal, langs de akkers en de bewoningskern van Leenderstrijp. Goed schoeisel is aan te bevelen want het Natuurpad is een ontdekkingstocht over zandpaden, paadjes en slootkanten.

Kosten hiervoor bedragen € 50,00 ongeacht de grootte van de groep.

Dorpswoning;omgeving59


*  Rondleiding bij “boer Schoone” in Leenderstrijp Peter Schoone runt samen met zijn zoons Hans en Maarten sinds jaar en dag een mooie (b)loeiende veehouderij. Deze veehouderij bestaat uit melkkoeien. Om u een indruk te geven wat er dagelijks zoal gebeurt leidt de familie Schoone u graag rond in dit moderne bedrijf.

De rondleiding zal ong. 1,5 uur in beslag nemen. De kosten bedragen € 10,- p.p. incl. koffie/thee met versnapering.

Dorpswoning;Act.Fam.Schoone2


*  Bezoek Kasteel Heeze Een rondleiding door Kasteel Heeze neemt u mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden: de prachtige gobelins in de grote en kleine salon, het unieke Romeinse bad en het authentieke interieur van de slaapkamers. Ook zult u kennis maken met de opmerkelijke bouwgeschiedenis van het kasteel en de geschiedenis van zijn bewoners. De rondleiding duurt ongeveer één uur. Een bezoek aan Kasteel Heeze is een indrukwekkende ervaring; U kunt het bezoek aan het kasteel combineren met een wandeling door de prachtige omgeving, waaronder de bekende Strabrechtse Heide.

Rondleidingen worden gehouden:
Van 1 mei tot en met 30 september op zondagmiddag om 14.00 en 15.00 uur en op woensdag middag om 14.00 uur. Van 1 juli tot en met 31 augustus ook op woensdagmiddag 15.00.
Op andere dagen zijn rondleidingen voor gezelschappen mogelijk op afspraak.

De toegangsprijs bedraagt € 8,00 p.p. en € 4,00 per kind tot 12 jaar voor een reguliere rondleiding. Voor groepen is het € 6,- p.p. (waarbij een minimum bedrag van € 90,00 wordt berekend).

Dorpswoning;omgeving94


*  Beklimmen Kerktoren “Lindse Blaos” In het ‘hart’ van Leende staat een bijzonder bouwwerk. Het is meer dan vijf eeuwen oud en wordt ook wel de trots van Leende genoemd. Het is de middeleeuwse, laatgotische kerk. Door haar majestueuze, hoge knoptoren (bovenop een bol, in Leende de ‘blaos’ genoemd) is de kerk van alle kanten goed zichtbaar. Het mooie is dat je er ook dichtbij kan komen en dat is beslist de moeite waard.

De kerk is een uitroepteken omdat ze zo mooi is. Maar tevens een vraagteken, hoe kon het Brabantse dorpje Leende dat rond 1474 amper duizend inwoners telde, zich zo’n bouwwerk permitteren?  En waar haalden ze mankracht en technische kennis vandaan?

Wilt u zelf eens zien hoe ze vroeger bouwden? Met een van de kerkgidsen over een wenteltrap naar de torenspits klimmen? Voorbij een viertal etages – met een uitstapje naar de zangzolder en het monumentale orgel en een kijkje boven de gewelven – op naar de klokkenkamer om het bronzen viergelui te zien en te horen? Na 192 treden in de spits aangekomen zal de gids de luiken aan de vier zijden voor u openen om u een weidse blik te gunnen over de groene omgeving, met in de verre verte de skyline van Eindhoven.

Wist u trouwens dat de Leendse kerktoren na jarenlang weer en wind getrotseerd te hebben nu flink uit het lood staat en op termijn misschien wel een concurrent van de scheve Toren van Pisa kan worden. Dat moet u toch gezien hebben.Kosten voor de beklimming van de toren en een rondleiding in de kerk bedragen € 50,00 en dit komt geheel ten goede aan de kerk. Deze beklimming/rondleiding neemt ongeveer 2 uur in beslag.

U kunt er ook voor kiezen alléén de toren te beklimmen. Dit neemt ong. 1 uur in beslag en kost € 30,00.

Leende-kerktoren beklimmen


* Excursie Aspergeteler van der Palen Voor diegene wiens bezoek aan Brabant midden in het aspergeseizoen valt, willen we jullie onze extra activiteit aanbieden. Namelijk een excursie op het bedrijf van een plaatselijke aspergeteler. Op deze manier maken jullie kennis met de exclusieve groente met een exquise smaak, die met bijzonder veel vakmanschap op een nog puur ambachtelijke wijze wordt geteeld en geoogst.

Wat houdt dit alles in: Jullie worden ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers. Vervolgens gaan jullie onder begeleiding naar de aspergevelden waar uitleg wordt gegeven over het steken van het “witte goud” en maken kennis met alles wat daarbij komt kijken. Daarna wordt een bezoek gebracht aan de sorteerruimte en onder het genot van een drankje kunnen jullie de dames in actie zien die de asperges sorteren en krijgen jullie ook hierover uitleg.

Dit alles zal ong. 2 uur in beslag nemen en kan zowel in de ochtend als middag plaats vinden. De kosten hiervoor bedragen € 12,50 p.p. (met een minimum van € 100,-). Let op: de excursie is te boeken in de periode van half april tot en met half juni.

Bezoek Aspergeteler

De activiteiten worden enkel aangeboden in combinatie met een overnachting in één van onze dorpswoningen.